Jenni Jaakkola valdes till generalsekreterareför Rådet för utvärdering av den ekonomiskapolitiken

Finansministeriet har utnämnt ekon.dr Jenni Jaakkola till generalsekreterare för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken för perioden 1.9.2024–31.12.2025. Under Jaakkolas anställning utreds rådets roll och arbetsfördelning tillsammans med övriga aktörer.

(Foto: VATT / Veikko Somerpuro)

Finansministeriet har på VATT:s förslag utnämnt ekon. dr Jenni Jaakkola till tjänsten som
generalsekreterare för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken från och med ingången av
september 2024. Jaakkola innehar tjänsten till slutet av 2025.

Jaakkola övergår till tjänsten från kommun- och regionavdelningen vid finansministeriet (FM) där hon har arbetat i olika uppgifter, senast som konsultativ tjänsteman, från och med 2018. Tidigare har hon arbetat bland annat vid Statens revisionsverk (VTV) och handelshögskolan vid Åbo universitet. Jaakkola är till sin utbildning ekonomie doktor och disputerade 2015 vid handelshögskolan vid Åbo universitet. Doktorsavhandlingens ämne var beslutsfattande i representativ demokrati.

”Jag känner mig glad och förväntansfull inför det nya arbetet. Ett sådant här tidsbundet arbete är ett bra tillfälle att utnyttja mitt kunnande i en ny miljö. I Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken är synvinkeln lite annorlunda än på mina tidigare arbetsplatser. Jag får utvidga min horisont”, säger Jaakkola.

Jaakkola är tjänstledig från finansministeriet under sin visstidsanställning. Under anställningen utreds rollen och arbetsfördelningen för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken tillsammans med övriga aktörer. Jaakkola efterföljer som generalsekreterare den tidigare ordinarie generalsekreteraren Anni Huhtala som sade sig upp i augusti.


Rådets roll övervägs

Riksdagen har velat utreda hurdan ekonomipolitisk utvärdering som i fortsättningen bör genomföras i
Finland. I anknytning till detta har riksdagen ombetts att granska delvis överlappande uppgifter för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken vid VATT samt för övervakningen av finanspolitiken vid VTV (se riksdagens skrivelse).

Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken som har bildats 2014 har till uppgift att komma med en oberoende synvinkel som baserar sig på forskningsröni diskussionen om den ekonomiska politiken. Rådets viktigaste uppgift är att producera en årsrapport som bygger på det prestigefyllda professorsrådets synpunkt och som utvärderar den sittande regeringens finanspolitik. Rådet har medlemmar både från Finland och från de övriga nordiska länderna – för närvarande förutom Finland från Norge. Ordföranden för rådet är Niku Määttänen, professor i ekonomisk politik vid Helsingfors universitet.


Årsrapporten är betydelsefull

Jenni Jaakkola anser att årsrapporten för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken utgör en
betydelsefull del av diskussionen om Finlands finanspolitik. Hon lovar också att nästa årsrapport publiceras som normalt i början av 2025.

”Årsrapporten utvärderar i omfattande grad målen och metoderna för regeringens finanspolitik. Jag kan dock ännu inte säga vilka finanspolitiska teman nästa rapport särskilt kommer att fokusera på”, säger
Jaakkola.

Finansieringen av välfärdsområdena som Jaakkola under de senaste åren har satt sig in i sitt arbete vid finansministeriet är en möjlighet. Vid ministeriet har Jaakkolas uppgifter omfattat bland annat olika
uppgifter som hänför sig till finansieringsmodellen för välfärdsområdena, såsom funktionen och
utvecklingen av modellen, lagstiftningsarbete samt i synnerhet bedömningen av ekonomiska konsekvenser.

”Finansieringen av välfärdsområdena utgör en betydande del av statsbudgeten. Välfärdsområdenas
verksamhet och anordnandet av tjänster ska tryggas och samtidigt ska man kunna hålla kostnadsökningen i styr. Detta är en nyckelfråga med tanke på Finlands hela offentliga ekonomi”, funderar Jaakkola.


Förtrogen med utvärderingsarbetet av den ekonomiska politiken

Jenni Jaakkola är också väl förtrogen med övervakningen av finanspolitiken som genomförs på hennes tidigare arbetsplats vid VTV. Vid VTV arbetade hon som ekonomist uttryckligen med utvärderingen av den offentliga ekonomin och den ekonomiska politiken.

Enligt Jaakkola finns det både likheter och skillnader mellan VTV:s finanspolitiska rapportering och
rapporter för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken.

”Den omfattande rapporten för Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken har traditionellt beaktat även till exempel sysselsättnings- och utbildningspolitik. VTV:s rapport fokuserar däremot på att utvärdera den finanspolitiska linjen och uppföljandet av reglerna i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.”

Om den utredning som riksdagen bett om kommer att leda till ändringar vid utvärderingen av Finlands
finanspolitik, kan Jenni Jaakkola inte ännu ta ställning till.

Utöver generalsekreteraren arbetar en forskare i Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken som är verksamt i samma lokaler som VATT. VATT ligger på campuset Economicum i Främre-Tölö.

”Även i fortsättningen kommer det i alla fall att finnas behov för omfattande utvärdering av den
ekonomiska politiken så att uttryckligen oberoende ekonomer genomför utvärderingen”, konstaterar
Jaakkola.


Mer information:

Jenni Jaakkola, generalsekreterare, Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken (fr.o.m. 1.9.2024), kontaktuppgifter (fortfarande vid finansministeriet), tfn +358 29 553 0570, e-post: jenni.jaakkola@gov.fi

Niku Määttänen, ordförande, Rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken och professor i ekonomisk politik, Helsingfors universitet, tfn +358 29 412 8721, e-post niku.maattanen@helsinki.fi